Hét succesrecept voor koken met de kids
Inspiratie

Wat je kids nog leuker vinden dan knutselen? Knutselen in de keuken. Het is rommeliger, creatiever én je kan je knutselwerk lekker opsmullen. Maar hoe ga je te werk met die kleine souschefs? Wij geven je 5 handige tips op kindermaat.

 • Hou het simpel
  Kies kid-proof recepten die niet te moeilijk zijn en die ze zelf ook lusten, zoals deze zoete pizza met Limburgs fruit of deze yoghurtijsjes met verse aardbeien. Eten je kids weinig groenten en fruit? Door ze op een speelse manier te gebruiken in de keuken (Grappige pizzagezichtjes? Leuke fruitstokjes?), kan het weleens zijn dat ze toch gaan proeven...
 • Neem de tijd
  Een hectische dinsdagavond waarop je na het koken ook nog huiswerk moet helpen maken en de was opvouwen, is geen goed moment voor een kooksessie met de kids. Kies een stressvrij moment, bijvoorbeeld in het weekend, waarop je tijd kunt maken om hen dingen bij te leren. Trouwens, eens je hen hebt geleerd om hun eigen kom cornflakes met melk te ‘maken’, bespaar je op drukke ochtenden zélf heel wat tijd. Win-win!
 • Laat hen mee beslissen
  Groentjes wassen, boontjes doppen en ingrediënten mengen: dat zijn ideale taakjes voor kinderhanden, maar die worden ze snel beu als ze zelf geen controle krijgen. Laat hen daarom zelf de pastavorm uitzoeken, de groentjes kiezen, etc. Geef hen ook de vrijheid om de gerechten op de bordjes te schikken, zo halen ze hun creativiteit boven!
 • Leer hen stiekem een lesje
  Vertel hen tijdens het koken hoe alle ingrediënten groeien en waar ze vandaan komen – als het goed is, 100% uit Limburg natuurlijk! Zo krijgen je kids naast het rekenen (1, 2, 3, 4 theelepels) ook nog een lesje geschiedenis en voedingskunde mee.
 • Knoeien is toegestaan!
  Koken is rommelig – zéker als je kids in de keuken worden losgelaten. Laat het allemaal gebeuren en zit niet met een doek achter je kinderen aan. Ruim gewoon achteraf het boeltje op … én laat hen ook daarbij meehelpen.