Het verhaal van arbeidscentrum en boerderijwinkel De Wroeter in Kortessem
Verhaal

Als ergotherapeut van opleiding vindt Lieve van De Wroeter het fantastisch om mensen met een verstandelijke of sociale beperking een plaats te geven in de samenleving. Om nog maar te zwijgen van de heerlijke producten die ze samen produceren.

“De waardering die we van onze medewerkers krijgen, is het mooiste wat er is”

Wat is De Wroeter precies?

Lieve: “Een centrum voor begeleid wonen voor mensen met een verstandelijke of sociale beperking. Voor deze mensen wilden we zinvolle arbeid inrichten en we dachten aan een boerderij omdat zulke activiteiten haalbaar zijn voor deze mensen. Ik heb dit project mee opgestart als vrijwilligster in 1984 en in 1988 is De Wroeter erkend als dagcentrum. We hebben veel steun gekregen van sympathisanten om de boerderij leefbaar te maken. Al snel hebben we geïnvesteerd in een kleine winkel om onze producten rechtstreeks te verkopen.”

Wat maakt De Wroeter zo speciaal?

“Uiteraard de samenwerking met mensen met een verstandelijke of sociale handicap. Daarnaast proberen we onze producten zo compleet mogelijk zelf te maken van a tot z. Zo hakken we bijvoorbeeld zelf hout voor de oven.”

Het verhaal van arbeidscentrum en boerderijwinkel De Wroeter in Kortessem

Welke producten verkopen jullie vooral?

“De bakkerij waar brood, gebak en koekjes worden gebakken, is een van de voornaamste dingen. Daarnaast verwerken we fruit in confituren, sappen en gelei. Op dinsdag maken we verse pizza’s en quiches en we verzorgen ook broodjes en maaltijden op recepties. We werken altijd zoveel mogelijk met bio en korte keten.”

Het verhaal van arbeidscentrum en boerderijwinkel De Wroeter in Kortessem

Wat vind je zo leuk aan je job?

“Het werken met mensen. Ik ben ergotherapeut van opleiding en vind dat dus heel belangrijk. We bieden werk aan mensen die op de gewone arbeidsmarkt moeilijk een plek vinden en geven hen eigen verantwoordelijkheden naar hun talenten en mogelijkheden. Zo versterken we hun zelfwaarde en positie in de samenleving. De waardering die we van hen krijgen, is het mooiste dat er is.”