Het verhaal van Bioboerderij De Kleinaart
Verhaal
Bioboerderij De Kleinaart is een biologisch landbouwbedrijf dat voornamelijk fruit teelt, zoals appels, peren en pruimen. Daarnaast vind jer ook tal van dieren terug, zoals vleeskippen en schapen, en telen ze enkele groenten. De hoevewinkel van de boerderij werd heropend door Jon, de nieuwe eigenaar die het bedrijf in 2021 overnam.
Waarvoor staat Bioboerderij De Kleinaart?
Jon: “De Kleinaart is een bioboerderij met voornamelijk fruit; appels, peren, pruimen, maar ook dieren zoals vleeskippen en schapen. Daarnaast teel ik ook groenten en run ik een hoevewinkel.”

Was dit grote aanbod er ook al bij de opstart?
Jon: “Begin 2021 nam ik het biologische bedrijf Gallinero over. Zij teelden al sinds 2000 biologisch en concentreerden zich op fruitteelt. Tot 2015 hielden ze ook pluimvee, dit verkochten ze hoofdzakelijk in hun hoevewinkel. Toen ik het bedrijf overnam, heb ik de hoevewinkel heropend en enkele teelten toegevoegd, zoals enkele groenten en schapen.”
Het verhaal van Bioboerderij De Kleinaart

Waren jullie op zoek naar dit type bedrijf of heeft deze opportuniteit jullie pad gekruist?
Jon: “Zelf was ik al enkele jaren teeltenverantwoordelijke bij een ander biologisch groenteteeltbedrijf in Meise, maar dan kwam het moment dat we graag wilden terugkeren naar Limburg en een eigen landbouwbedrijf was al van jongs af aan mijn droom.

Dit bedrijf bleek over te nemen in samenwerking met De Landgenoten, een coöperatie en een stichting die landbouwgronden koopt met het geld van aandeelhouders en schenkers.
Ze verhuren die gronden aan bioboeren via loopbaan lange contracten. Door boeren een langlopend huurcontract aan te bieden, willen ze de groei van duurzame landbouw in Vlaanderen stimuleren en verzekeren ze de continuïteit van landbouwbedrijven. De crowdfunding voor de gronden is nog steeds gaande en we zoeken nog steeds aandeelhouders die De Landgenoten en onze boerderij willen ondersteunen. Meer info daarover vind je hier terug.

Het verhaal van Bioboerderij De Kleinaart
Jon Rouvrois van Bioboerderij De Kleinaart
Als je rechtstreeks bij de boer koopt, zal je zeker de Limburgse versheid van de producten proeven.

De Kleinaart is geopend op woensdag en op zaterdag, hoe ziet een typische dag op de bioboerderij er uit voor jou?
Jon: “Dat hangt natuurlijk van seizoen tot seizoen af. Momenteel ben ik peren en appels aan het snoeien. Maar doordat het zo een divers bedrijf is, zijn er wel 1001 verschillende dingen te doen, genoeg variatie! Het voorbije jaar heb ik ook al enkele boomgaarden gerooid die bv. te oud waren. Het rooien en heraanplanten valt natuurlijk ook niet te onderschatten. Dan is er nog de vraag wat je tegenwoordig nog moet planten. De appelteelt staat bijvoorbeeld al enkele jaren zwaar onder druk door de invoer van goedkoop buitenlands fruit. In de biologische fruitteelt beginnen we deze problemen ook te ervaren.”

Is dat dan de grootste uitdaging voor jullie als bioboerderij?
Jon: “Een rendabel bedrijf opbouwen is zeker een grote uitdaging. We zijn dan ook enorm dankbaar voor onze klanten die steeds terugkeren naar onze hoevewinkel en onze producten zo appreciëren.”

Heb je zelf een lievelingsproduct dat we kunnen kopen in de hoevewinkel?
Jon: “Het is moeilijk om één product te kiezen. Dat varieert nogal met de seizoenen. In de zomer hebben we bijvoorbeeld onze eigen tomaten en pruimen. Voor beide geldt dat ze bij ons rijp, dus volledig op smaak worden geplukt en verkocht. Dat verschil proef je echt! Vanaf augustus starten we met de pluk van onze appels en peren, deze worden ook enorm gesmaakt door onze klanten. Daarnaast houd ik ook vleeskippen in mobiele stallen die dagelijks worden verplaatst. Ze hebben op deze manier een zeer gevarieerd dieet doordat ze continu toegang hebben tot vers groen en insecten. Daarnaast zijn het ook kippen van een traag groeiend ras, zij krijgen meer tijd om op een gezonde manier op te groeien. Deze factoren zorgen samen voor kippenvlees dat echt anders smaakt dan alles wat je in een gewone winkel kunt vinden. In het najaar en in de winter teel ik ook wintergroen, zoals postelein, veldsla en kervel. Deze bladgroenten worden steeds dagvers verkocht in de hoevewinkel. Naast mijn eigen producten vul ik het aanbod ook aan met biologische kwaliteitsproducten van collega's. De ajuinen, aardappelen en eitjes komen bijvoorbeeld van Gert en Liesbeth van 't Kleinhof in Vechmaal. Hun producten hebben een hoge kwaliteitsstandaard en dat merken de klanten ook. ”

Jon, hoe smaakt Limburg dan exact voor jou?
Jon: “Als je rechtstreeks bij de boer koopt, zal je zeker de Limburgse versheid van de producten proeven.”

Het verhaal van Bioboerderij De Kleinaart

Wat is jouw mooiste herinnering aan De Kleinaart, zou je die met ons willen delen?
Jon: “Eén specifieke herinnering heb ik niet per se, maar ik besef geregeld nog hoe gelukkig ik ben om in zo een mooi divers landschap te mogen samenwerken met de natuur om mooie producten voort te brengen.”

Wat brengt de toekomst voor jou en De Kleinaart?
Jon: “Ik maak al enkele jaren appelcider van appels uit hoogstamappelboomgaarden. Het is de bedoeling om met De Kleinaart hier ook officieel mee naar buiten te komen. Ik heb ook al wat boomgaarden aangeplant specifiek voor dit doel. Wij maken onze ciders op natuurlijke wijze met spontane gisting. Deze soort cider is eerder te vergelijken met een fijne natuurwijn, ver van de sterk gesuikerde ciders die je in de winkel vindt. We moeten nog wat verbouwen en administratieve zaken in orde brengen om hier officieel mee te starten, maar ik hoop in de zomer van 2024 met een eerste cider naar buiten te komen.”

Heb je een gouden tip voor de mede-Limburgers die zelf willen ondernemen met lokale producten?
Jon: ”Ik vind het belangrijk om met een open geest in zo’n onderneming te stappen en niet te snel te denken dat je alles weet. Van iedereen valt wel iets te leren. Op deze manier heb ik hier in mijn omgeving al veel hulp gekregen, die ik met veel dankbaarheid aanvaard!”

Het verhaal van Bioboerderij De Kleinaart
De bewoners van Bioboerderij De Kleinaart