Hoe ben je in het vak terechtgekomen?
Hilde: “In 1993 nam ik de blauwbessenplantage over van mijn ouders. Mijn zus was niet geïnteresseerd, maar ik zag het wel zitten om dit übergezonde fruit te gaan telen. De bessen worden verkocht in zelfpluk: je kan hier zelf je blauwbessen komen plukken in een emmer. Wij wijzen je de plaats aan en dan pluk je erop los. We moeten de mensen vaak wel intomen: soms zijn ze overenthousiast en plukken ze veel te veel. Je moet het uiteindelijk ook nog kunnen opeten! (lacht)”
Bied je nog andere producten dan blauwbessen aan?
Hilde: “Ik verkoop ook blauwbessensap. Ik ga met de bessen naar een gespecialiseerd bedrijf die ze perst en er gepasteuriseerd sap van maakt. Zo kan je het ook lang bewaren. Mensen vragen soms of ik geen confituur van blauwbessen wil maken. Daar begin ik echter niet aan, want iedereen eet zijn confituur anders. Ik verkies bijvoorbeeld een confituur met weinig suiker, anderen houden net van mierzoete confituren. De dag van vandaag willen consumenten wéten wat ze eten. Daarom is het nog altijd het beste om het zelf te maken, met pure ingrediënten. Daarom: kom gerust een emmertje plukken en maak er je eigen versie confituur van!”
Waarom komen klanten bij je terug?
Hilde: “Onze plantage ligt op een unieke locatie, op het fietsroutenetwerk. Het is zo een mooie en rustige omgeving, veel klanten maken er ook echt een daguitstap van. Ik heb zelfs meer klanten die van ver komen dan Limburgse klanten. (lacht) Zo ken ik een Brusselaar die voor de Europese commissie werkt. Die rijdt dan van Brussel tot hier samen met vrouw en kind om 3 kg bessen te plukken. Klanten uit Groningen maken hier zelfs een tussenstop wanneer ze van hun vakantie in Frankrijk terugkeren. Dan stoppen ze hier om hun emmertje te vullen en dan rijden ze rustig verder huiswaarts.”
Wat vind je zo leuk aan je job?
Hilde: “Iedereen is hier welkom. Ik vind het vooral belangrijk om toegankelijk te blijven voor mensen die moeilijk te been zijn. Ik geniet er bijvoorbeeld enorm van om groepen mensen met een beperking te ontvangen. Zij genieten dan van hun gezamenlijk plukmoment en brengen zelf hun picknick mee. Sommige klanten komen zelfs eerst plukken en gaan dan luxueus uiteten. Ik geniet ervan om iedereen te ontvangen en hoop steeds dat ze een fijne tijd hebben.”
Als je je mede-Limburger één advies zou mogen geven, wat zou dit dan zijn?
Hilde: “De blauwe bes bevat meer ziektebestrijdende en ouderdomswerende antioxidanten dan eender welk fruit of groente. Gezondheid in je voeding is zo belangrijk. Probeer zoveel mogelijk producten van hier te eten én seizoensgebonden. De gezondste voeding wordt in dit land geteeld. Wij hebben hier zeer strenge lastenboeken, hetgeen helaas niet het geval is bij geïmporteerde producten. Wéét wat je eet, ga voor lokaal!”