Het verhaal van boerderij ’t Gebroek in Zutendaal
Verhaal
"Ik eet appels met kilo’s en drink één liter appelsap per dag! Als je iedere ochtend gezond opstaat, dan geeft dat energie en veel vreugde.”

Hoe ben je in het vak terechtgekomen?

Frans: “Van jongsafaan lette ik op mijn voeding. Je bent wat je eet en daar ben ik vurig voorstander van. Ik ben begonnen als gangbare boer, maar paste al een aantal principes van de bioteelt toe. Twintig jaar geleden ben ik dan volledig en officieel omgeschakeld naar bio! Ik verkoop eieren en appelen, maar teel ook rogge. Daarvan maken we meel op onze watermolen.”

Waar worden je producten verkocht?

Frans: “Je kan hier altijd gewoon komen aanbellen, als we thuis zijn, helpen we je graag verder. Onze regelmatige klanten weten wel wanneer ze moeten komen! (lacht) Ook is onze hoevewinkel één keer per jaar geopend, tijdens onze opendeurdag. Die dag organiseren we samen met het gemeentebestuur in Zutendaal en is altijd een hoogtepunt. Dan hangt er hier een gezellige, gemoedelijke sfeer en kunnen we onze boodschap goed overbrengen: lokaal en lekker eten! Er worden dan volop producten uitgeprobeerd.”

Wat vind je zo leuk aan je job?

Frans: “Simpel: het boer zijn! (lacht) Vooral het met voeding bezig zijn, dát drijft me. Voeding is essentieel voor het leven, maar het blijft moeilijk om mensen te overtuigen om gezond te eten. Voor mij is dat belangrijk, maar voor heel veel mensen niet zo. De basis is een goede gezondheid en dat is onbetaalbaar. Ik eet appels met kilo’s en drink één liter appelsap per dag! (lacht) Als je iedere ochtend gezond opstaat, dan geeft dat energie en veel vreugde.”

Wat brengt de toekomst?

Frans: “Ik probeer zoveel mogelijk samen te werken met andere mensen die ook met bio bezig zijn en in de nabije toekomst hopen we een soort van coöperatie op te richten. Zo bieden we samen zaken aan die we anders niet zouden kunnen aanbieden. Dat zou mooi zijn.”

Heb je nog een advies voor je mede-Limburgers?

Frans: “Geniet van onze groene provincie! Het is belangrijk dat landbouw en natuur samen gaan, nu wordt er nog veel te veel in aparte hokjes gedacht. Biologische landbouw brengt de natuur al dichterbij, en daar kan ik alleen maar trots op zijn.”

Het verhaal van boerderij ’t Gebroek in Zutendaal