Het verhaal van brouwerij De Neus in Tessenderlo
Verhaal

‘De Neus van Limburg’ is de thuishaven van het Neuzebier. In 1984 werd dit streekbier geboren in een achterkeuken en vandaag is het een populaire lekkernij in de regio. 

“Ik werk liever de hele dag met mijn handen dan dat ik 3 telefoontjes moet plegen”

Sinds 2014 kunnen we met z’n allen genieten van het fantastische Neuzebier van brouwerij De Neus in Tessenderlo, maar het recept dateert al van 1989. Toen dronk brouwer Luc het al samen met zijn vrienden als hobby. Tot hij het op de markt bracht met alle succes van dien …

Vanwaar je passie voor bierbrouwen?  

Luc: “Ik ben 30 jaar geleden begonnen met een drankenhandel in Tessenderlo, dus die passie voor drank en bier in het bijzonder zat er altijd al in. In 2014 heb ik het Neuzebier op de markt gebracht, dat eigenlijk begonnen was als hobby. Wat ik vooral zo leuk vind aan mijn job is het contact met mensen en natuurlijk het bier proeven.” (lacht) 

Wat is je lievelingsproduct van eigen kweek?  

“Neuzebier Tripel. Die is heel vlot drinkbaar maar heeft toch een alcoholpercentage van 7,5% wat je niet verwacht als je hem drinkt. Hij is ook heel populair bij mijn klanten. In mijn drankenhandel zie ik ook dat blonde bieren altijd de voorkeur genieten. Als je 10 bakken bier verkoopt, zitten daar zeker 7 blonde bij. Ons Neuzebier Tripel heeft in 2016 zelfs nog 2 sterren gekregen bij het ITQI (International Taste & Quality Institute). Een prachtige herinnering aan onze zaak!”

Heb je nog toekomstdromen? 

“Ik zou het fantastisch vinden om ons bier in de export te brengen, maar dat is heel moeilijk. Je moet de juiste mensen tegenkomen, en dat is voor mij niet zo simpel. Ik werk liever de hele dag met mijn handen dan dat ik 3 telefoontjes moet plegen.” (lacht) “Daarnaast maken we hier ook wel kaas van ons bier, en hebben we in het verleden ook paté en worst gemaakt.” 

Verklap je ons het geheim van je succes?  

“Goh, dat is gewoon er 200% achter staan en er elke dag mee bezig zijn. Van het moment dat je opstaat totdat je gaat slapen: het gewoon nooit loslaten. En ervoor blijven gaan, óók als het een keer wat minder goed gaat. Het leven zit vol dromen, maar je kan er maar enkele van waarmaken. Kies ze daarom zorgvuldig.”