Het verhaal van brouwerij Remise 56 in Koersel
Verhaal

Remise 56 zag het levenslicht in juni 2016. Patricks grote droom, een brouwerij met échte koperen ketels, kwam uit. Vandaag vloeit het gouden vocht rechtstreeks uit grote schenktanks boven de toog van het Grand Café.

"Ik vergelijk mijn bieren met kinderen: een lievelingskind bestaat niet"

Hoe is het allemaal begonnen?

Patrick: “Ik ben al heel mijn leven met bier bezig. Na een stage bij Artois ben ik er vervolgens 20 jaar gebleven. Daarna volgden nog enkele jaren bij La Chouffe en Duvel. Enkele jaren geleden was het voor mij hoog tijd om de kers op de taart te zetten en zelf een brouwerij te beginnen, met Grand Café. Een mooi gebouw zoeken voor mijn droom was zo een beetje een project van Loch Ness geworden: soms stak het weer de kop op en soms verdween het even snel ... Toen in Koersel een magnifiek oud pand vrijkwam dat sinds 1907 dienstdeed als stelplaats voor locomotieven en rijtuigen, ben ik erop gesprongen. De Stad Beringen schreef in 2013 een projectwedstrijd uit om de stelplaats een nieuwe, originele bestemming te geven. We kwamen als winnaar uit de bus en kregen de kans om het gebouw te renoveren en een nieuw leven te geven! Remise 56 zag het levenslicht in juni 2016.”

Vanwaar de naam Remise 56?

Patrick: “Dat is gelinkt aan het verleden van het gebouw. ‘Remise’ is de vakterm voor stelplaats en het getal 56 slaat simpelweg op ons huisnummer. De naam is gewoon tussen pot en pint gekozen." (lacht)
 

Welke bieren produceert Remise 56?

“We serveren 3 bieren: de Remise Tripel aan 8,5%, de Remise Dubbel aan 7% en de 56 Superpils aan 5,6%. Dat is een fijne knipoog naar de naam, toch? Momenteel serveren we de Remise 56-bieren enkel uit de grote schenktanks boven de toog van het Grand Café – verser kan je het niet hebben! Maar binnenkort ga je ook bierflessen kunnen afvullen in het café, klanten gaan hun Remise 56-biertjes nu ook thuis kunnen degusteren. Weer een stapje verder in ons verhaal.”

Wat is je mooiste herinnering?

“Dat magische moment dat je eerste brouwsel gebrouwen is. Elke brouwmeester weet dat dat een heel moeilijk moment is omdat er zoveel dingen fout kunnen gaan. En wanneer je dan je eerste bier proeft, en het is gewoon áf. Dát gevoel, dat is onbeschrijfelijk. Nu nog, wanneer ik hier ’s ochtends binnenstap, kus ik mijn handen vanbinnen en vanbuiten.”

Welke van de drie Remise 56-bieren is je favoriet?

“Heb je kinderen? Je vraagt toch ook niet of ik een lievelingskind heb?" (lacht) "Ik vergelijk mijn bieren met kinderen: een lievelingskind bestaat niet. Wij verkopen 3 bieren voor 3 verschillende gelegenheden. Alles hangt van zoveel factoren af. Onze bieren zijn ongefilterd en ongepasteuriseerd en zijn zo smaakvol: ik kan alleen maar trots zijn op alle drie!”

Het verhaal van brouwerij Remise 56 in Koersel