Het verhaal van Buva Vleeswaren in Houthalen-Helchteren
Verhaal

Familiebedrijf Buva produceert al sinds 1983 ambachtelijke fijne vleeswaren. Je proeft er de lekkerste paté, worsten, vleesbroden en meer, allemaal handmatig gemaakt. 

“De wereld rondom ons verandert, maar eerlijkheid en kwaliteit blijft het belangrijkste”

Samen met zijn twee zussen en een werkman runt Danny het familiebedrijf van zijn ouders, dat werd opgericht in 1983. Hun absolute topper is nog steeds de originele gebakken paté, maar Danny ontwikkelt altijd nieuwe producten, zoals een kersverse kipblokpaté.   

 

Wat vind je het leukste aan je job?  

Danny: “De variatie. Op maandag bakken we onze producten, op woensdag is het vooral administratief werk, op donderdag vervoer en vrijdag zetten we alles klaar om maandag weer te produceren. En het werken voor mensen natuurlijk. We maken allerlei producten voor veel mensen die het ook allemaal kunnen smaken, en dat geeft veel voldoening.”

Wat is je lievelingsproduct van eigen kweek?  

“Onze gebakken paté. Dat is het product waar het allemaal mee begon: mijn vader heeft hem ontwikkeld in 1968 na heel lang testen en wij produceren hem vandaag nog steeds op dezelfde manier. Dat ambachtelijke vind ik enorm belangrijk: de wereld rondom ons verandert, maar eerlijkheid en kwaliteit blijft toch het belangrijkste. Toegegeven: mensen kunnen goedkopere producten vinden, maar daar zit dan minder écht vlees in of ze zijn niet ambachtelijk bereid.” 

Jouw mooiste herinnering aan Buva?  

“Een recente eigenlijk: de ontwikkeling van onze kipblokpaté. Dit jaar hebben we 6 nieuwe producten gelanceerd, waaronder de kipblokpaté van 100% kip. Dat was een hele uitdaging, want we wilden het laagje vet van gewone paté vervangen door een laagje kipfilet. We hebben heel wat geëxperimenteerd en toen het eindelijk geslaagd was, gaf dat een geweldig gevoel.” 

Wat is jouw missie?  

“Bekender worden in Limburg. We willen dat mensen bij het horen van ‘Buva Vleeswaren’ denken aan kwaliteit van hier. Limburgers zijn echte Bourgondiërs: we eten graag en we eten graag goed. En naast onze vleeswaren zijn er in onze provincie natuurlijk heel veel andere goede producten te vinden: kaas, bier, wijnen … Zulke diversiteit is er niet in andere provincies.”