Het verhaal van de asperges van Bries-Tijskens in Peer
Verhaal
Hilde en Sooi stampten jaren geleden hun asperge(bedrijf) uit de volle Limburgse grond. Zij zijn vandaag de dag de norm voor lekkere Limburgse asperges.
"Eieren, boter, hesp, zalm, ... voor alle recepten met asperges, hebben wij de ingrediënten!"

Hoe is het allemaal begonnen?

Hilde: “Als je je afvraagt of het reeds in de familie zat, dan is het antwoord: “Neen”. (lacht) Wij zijn begonnen met asperges te kweken in hydrocultuur en in volle grond. Bedoeling was om met de asperges in hydrocultuur ook producten te kunnen aanbieden tijdens de koude wintermaanden. Uiteindelijk bleek dit te arbeidsintensief en zijn we alleen verder gegaan met de aspergekweek in volle grond. Dankzij onze grondverwarming wordt het seizoen verlengd zodat we vanaf ongeveer 20 maart tot ongeveer eind juni lekkere asperges kunnen verkopen.”

Het verhaal van de asperges van Bries-Tijskens in Peer

Waar worden jullie asperges verkocht?

Hilde: “Onze grootste afzetmarkt voor de witte asperges is uiteraard de veiling. We verkopen ook thuis en leveren de asperges aan restaurants en winkels. In eigen teelt voorzien we voor de thuisverkoop trouwens ook de groene asperges en peterselie. In de hoevewinkel kunnen klanten trouwens werkelijk ALLES kopen om een volledig gerecht met asperges klaar te maken, dankzij onze collega-producenten. Eieren, boter, hesp, zalm, ... voor alle recepten met asperges, hebben wij de ingrediënten! Zo ben je zeker van een lekker gerecht met pure producten, zonder dat je daarvoor nog naar de supermarkt moet hollen.”

Wat is je mooiste herinnering aan je zaak tot nu toe?

Hilde: “Ik kan niet onmiddellijk iets bedenken, maar de rode draad is eigenlijk dat we ons amuseren! We zijn dan ook een hecht team. Je moet weten dat het momenteel hoogseizoen is, dus superdruk. We werken met een 50tal seizoensarbeiders. Onze oudste zoon draait nu zijn eerste seizoen mee. De jongste studeert nog, maar wees gerust: bij piekmomenten wordt hij ook ingezet!” (lacht)

Wat brengt de toekomst?

Hilde: “Dit jaar hebben we veel bijgeplant, dus we zitten goed voor de volgende jaren. De asperge blijft sowieso ons product. Onze klanten komen terug voor topkwaliteit en service, en niet voor de goedkoopste asperge. Daar gaan we blijven op inzetten.”

Het verhaal van de asperges van Bries-Tijskens in Peer