Het verhaal van De Keukenkoets in Sint-Truiden
Verhaal

De Keukenkoets is gevestigd in het hartje van Sint-Truiden, te midden van het landelijke Haspengouw. Bart voorziet een ruim assortiment confituren dat zich vertakt in 3 categorieën: traditioneel, speciaal en suikervrij.

"Mijn favoriete confituur: de combinatie van witte perziken, aalbessen en zomertijm"

Hoe ben je in de sector terechtgekomen?

Bart: “Het begon als een kookhobby met enkele potjes confituur. Daarna volgde een traiteurdienst desserts voor feestjes, maar 5 jaar geleden besliste ik om over te stappen van bijberoep naar hoofdberoep. Nu sta ik elke dag in de kookpotten te roeren!" (lacht)

Wat maakt jouw confituur anders dan de anderen?

“Wij bieden het hele jaar door een zeer ruim assortiment van meer dan 60 producten aan. Onze producten zijn artisanaal, lees: de confituurkookpotten op het vuur. Wij kopen ons fruit vers maar vooral diepvries aan, lokaal maar ook exotisch. Denk aan kiwi’s bijvoorbeeld. Dit laat ons toe om het hele jaar door speciale combinaties te maken.

Mijn confituren zijn niet te fel gebonden, het is dus niet zo dat je er een lepel in kan doen rechtstaan. Ze zijn niet alleen heerlijk op de boterham, op een toastje, maar ook bijzonder geschikt en lekker met wat platte kaas of yoghurt. Mijn klanten variëren graag in hun aanbod, ze willen hun klanten steeds verrassen door hun aanbod regelmatig aan te passen. Mijn grote assortiment laat dat toe.”

Het verhaal van De Keukenkoets in Sint-Truiden

Verkoop je enkel aan winkeliers?

"De mensen kunnen steeds op de poort komen kloppen. Ze zijn altijd welkom om het atelier te bekijken en in de potten te roeren die op dat moment op het vuur staan. Hier kunnen de klanten ook onze producten aankopen. Er zijn ook plannen om in samenwerking met Puur Limburg, een grossier de Limburgse producenten samenbrengt, een webshop vol van de beste Limburgse producten en leveranciers te lanceren. Die zou er dit jaar nog komen. Ik ben eveneens op zoek naar een grotere locatie, waar ik mijn bakstenen winkel kan uitbouwen."

Je eigen lievelingsproduct van eigen kweek?

“Dan kijk ik vooral naar de smaakcombinaties. Ik probeer me te onderscheiden door speciale smaakcombinaties te creëren. Ik combineer heel graag lokaal en internationaal fruit met een kruid. Een combinatie die niet te zuur of te zoet is, maar wel heerlijk fruitig. Mijn favoriete confituur van het moment: de combinatie van witte perziken, aalbessen en zomertijm.”

Het verhaal van De Keukenkoets in Sint-Truiden

Heb je nog toekomstplannen met je zaak, anders dan de grotere locatie met bakstenen winkel?

“Ik heb net mijn merk internationaal gelanceerd onder de naam Apples & Oranges. Die naam wil eigenlijk zoveel zeggen als de uitdrukking ‘je kan geen appelen met peren vergelijken’. Je kan immers de ene confituur niet met de andere vergelijken. De website van Apples & Oranges staat online, we hebben het merk al gelanceerd in Duitsland en de eerste bestelling is vertrokken!”

Als je één tip zou hebben voor je medeproducenten?

"Geloof in je product en durf ook over de Limburgse grens te kijken. Ik merk zelf dat er enorm veel interesse is in Limburgse producten buiten onze provincie. Onze producten en streek worden voor een buitenstaander specialer en zelfs bijna als 'exotisch' aanzien. Wees ook creatief en probeer aan je eigen product een extra dimensie te geven. En nog eentje: leer uit je fouten. Van 10 smaakcombinaties die ik uitprobeer, haalt er misschien eentje de productie."