Het verhaal van Den Boogerd in Zelem
Verhaal

Na een militaire carrière stortte Jan zich in de biologisch verantwoorde landbouw. Samen met zijn vrouw Nia, zoon Maarten en dochter Sien beheert hij nu in totaal 30 hectare boomgaarden van verschillende soorten vruchten.

“Vergeten fruit zoals kweeperen en mispels zijn onze stokpaardjes”

Hoe is het allemaal begonnen?

Jan: “Ik ben eigenlijk nog maar 10 jaar bezig. Als militair op rust zocht ik naar een nieuwe uitdaging. Nu, we hadden reeds enkele hectaren boomgaard in de familie waar we fruitsappen produceerden voor eigen gebruik, kennissen en vrienden. Mijn zoon Maarten, die als bioloog in het buitenland woonde, vroeg me indertijd: 'Papa, ik ben het hier beu. Maak de boomgaarden rendabel en dan neem ik het later van je over!' En zo geschiedde. Maar 12 hectaren was niet voldoende om rendabel te zijn. Zelf aanplanten was geen optie, want dat duurt veel te lang. Dus ging ik op zoek naar boomgaarden om te beheren. Nu, 10 jaar later, blijven mensen me vragen om hun boomgaard te beheren. Die moet ik jammer genoeg weigeren, anders krijg ik het allemaal niet meer rond.”

Welke soorten fruit bieden jullie aan?

Nia: “Ons seizoen start met de honingbessen. Daarna volgen kersen, bessen en pruimen, appelen en peren. We sluiten het seizoen af met kweeperen en mispels. Dat vergeten fruit, die oudere rassen, dat zijn mijn stokpaardjes! Wij produceren appelsappen, stropen, gelei en walnotenolie. Zelfs ons lamsvlees is bio. Schapen onderhouden immers onze boomgaarden. Wij leveren rechtstreeks aan de horeca en handelaars, maar vanaf volgende week gaat hier wel weer een ‘schoolbank’ staan. Daar liggen steeds producten te koop en de mensen steken het geld voor hun aankopen in de bus. Ik heb nog nooit geld te kort gehad en nog nooit geld te veel!" 

Het verhaal van Den Boogerd in Zelem
Het verhaal van Den Boogerd in Zelem