Het verhaal van Geistinger Vinkenbier in Kinrooi
Verhaal
De familie Vinken startte in 1866 met brouwen van licht bitter en fruitig bier. Nu, meer dan 100 jaar later, zetten de Geistingenaren met enthousiasme de traditie en liefde voor het bier verder.
"Hier genieten van dat mooie bier is nu aan de orde. Morgen zullen we wel zien."

De roots van Geistinger Vinkenbier gaan terug tot maar liefst 1866 toen het fluweelzachte, licht bittere en fruitige bier onmiddellijk een schot in de roos werd in het kleine dorpje Geistingen bij Kinrooi. Vandaag zetten Geistingenaren de traditie en liefde voor het bier verder.

Hoe is Geistinger Vinkenbier ontstaan?

Jan: “De brouwerij werd in 1866 opgericht door Jan Vinken, die het beroep had geleerd van zijn schoonvader in Kessenich en later diens succesvolle concurrent werd. Jan gaf de kennis van het brouwen door aan zijn zoon Christiaan, en na zijn overlijden zette kleinzoon Jan op 17-jarige leeftijd de brouwerij verder. De oorlog deed het brouwen stokken, wat het einde van de brouwerij betekende in 1937.”

Tot nu?

“Klopt. Samen met een hoop andere enthousiaste Geistingenaren zet ik de traditie en passie van de familie Vinken verder, 180 jaar na de geboorte van de eerste en 100 jaar na de geboorte van de laatste brouwer. Zo staken bakker, bakkerszoon, brouwerszoon en familie van in den beginne de koppen bij elkaar met brouweramateur, bierliefhebber en -verkoper om het Vinkenbier nieuw leven in te blazen.”

Waar wordt het bier geproduceerd?

“We zijn vertrokken van een oud Vinkenrecept en daarmee gaan aankloppen bij brouwers. Brouwerij Ter Dolen in Houthalen-Helchteren kwam eruit als brouwer die ons recept het best kon benaderen. Met de betere hop en de sublieme gist ‘Ter Dolen’ hebben we een heel mooi resultaat kunnen bekomen.”

Wat is jullie missie met het Vinkenbier?

“Ons streven is om dit mooie dorpje nog meer op de toeristische kaart te zetten. Of we daarin geslaagd zijn, zien we later wel. Het Vinkenbier buiten de grens van Kinrooi, Limburg en België brengen, trachten we stapsgewijs te benaderen. Dit is de toekomst. Hier genieten van dat mooie bier is nu aan de orde. Morgen zullen we wel zien.”

Het verhaal van Geistinger Vinkenbier in Kinrooi