Het verhaal van Hof van Eef
Verhaal
Hof van Eef trapte afgelopen jaar 2020 af als eerste ecologische stadsmoestuin in Hasselt. In 2021 wordt het meteen groter en nog groener aan de Runksterkiezel 113. “We gaan nu groentepakketten voor 120 mensen telen”, zegt initiatiefneemster Eef Coolen.
Hof van Eef trapte afgelopen jaar 2020 af als eerste ecologische stadsmoestuin in Hasselt. In 2021 wordt het meteen groter en nog groener aan de Runksterkiezel 113. “We gaan nu groentepakketten voor 120 mensen telen”, zegt initiatiefneemster Eef Coolen.
Hoe zijn jullie hier begonnen?
Eef Coolen, eigenaar: “Dit was vroeger het buxuspark Natuur en Cultuur. Sinds 2020 hebben de bomen en struiken in de vorm van kabouters, hertjes en allerlei andere figuren plaatsgeruimd voor gezonde groenten, dichtbij huis en ecologisch geteeld. Als landschapsarchitect was ik meteen weg van het perceel aan de Runksterkiezel, toen dat openbaar verkocht werd. Al snel groeide het idee van een ecologische stadsmoestuin, voor mij een logisch verlengstuk van mijn ecologisch tuinbedrijf Bolster. In ons proefjaar 2020 hebben we geteeld voor een 80-tal klanten, dit jaar breiden we fors uit en kunnen onze groenten bij 120 mensen op het bord komen. We werken met een abonnementsformule: mensen schrijven zich in en kunnen dan op dinsdag of vrijdag hun vers groentepakket afhalen in Hof van Eef of laten leveren in Hasselt. Vanaf 16 maart tot eind december. Telkens zitten er vijf à zes groenten in, in het seizoen aangevuld met klein fruit en kruidentuiltjes.”

En hoe worden de gezonde groenten gesmaakt?
“Eerlijk waar: we hebben alleen maar positieve reacties gekregen. Dat je proeft dat ze kraakvers van het veld komen, dat de grond in Hasselt precies wel heel gezond is (lacht). Onze start in juni 2020 viel net in volle coronatijd: dat was uiteraard een uitdaging, maar tegelijkertijd betekende het dat mensen gingen inzien hoe belangrijk gezondheid en gezond eten is. Onze groenten zijn natuurlijk geteeld, zonder kunstmatige bestrijdingsmiddelen. Dat betekent dat ze er wel eens anders uitzien dan de standaardgroenten uit de winkel. Soms zijn ze ook een uitdaging, onze klanten hebben andere, vergeten groenten leren kennen en proeven. Uit de foto’s die ze ons achteraf gemaild hebben, zijn ze er zeer inventief en enthousiast mee aan het koken gegaan. Ik denk dan aan yacon, rammenas, regenboogwarmoes of zelfs palmkool.”

Jullie zijn een project van stadslandbouw, wat betekent dat?
Caroline Vandenreyt, projectleider: “Stadslandbouw of urban farming is groenten en fruit telen bij jou in de buurt. Onze groenten leggen geen kilometers over de weg of in het vliegtuig af, maar komen aan de rand van Hasselt vers en onbespoten uit de grond. Veel korter kan de keten niet… Dichtbij de consument en eerlijk geteeld, daar staan wij voor. De komende jaren wordt Hof van Eef ook een wandeltuin, zodat stadsmensen letterlijk kunnen zien hoe een bloemkool groeit en bloeit of hoe rode bieten de kop opsteken. Dat kan bijvoorbeeld ook voor schoolkinderen, sociale organisaties of verenigingen. We kregen zelfs al de vraag van één van onze klanten of ze met haar klas op bezoek mocht komen. Want haar leerlingen schilderden de bekende blokjes van Iglo, toen ze hen eens vroeg om spinazie te tekenen. Maar dat kan dus binnenkort allemaal. Op termijn komen daar zelfs workshops bij, teambuilding, lezingen,…”

Het wordt groter en nog groener in 2021?
Eef Coolen: “Het voorbije jaar heb ik heel wat extra bedden geschopt. Dus kunnen we nog meer verse groenten op nog meer borden brengen. Daarnaast zijn we volop bezig met een bijenhalletje, enkele fruitstraten en hopen we hier ook wat kippen te laten rondlopen. We werken nu ook al samen met een aantal Hasseltse partners, zo vind je onze groenten bij restaurant Vangroenten in Runkst en de nieuwe winkel van Klinder aan de Genkersteenweg. Ook dat soort samenwerkingen willen we zeker nog uitbreiden.”

Niet alleen de klanten leren nieuwe groenten kennen, ook voor jou was het hier en daar een openbaring?
Eef Coolen: “Ik lust normaal echt geen spruitjes, maar nu verschijnen die thuis regelmatig op het bord uit de hof. En ik vind ze zelfs lekker.”

Hof van Eef betekende een ommezwaai voor jullie?
Caroline Vandenreyt: “Voor Eef lag het wel in de lijn van de verwachtingen, ze was al leading lady van een tuinbedrijf. Voor mij was het een iets grotere sprong in het diepe: ik heb 26 jaar met veel passie gewerkt als journalist voor Het Belang van Limburg, maar dit was zo’n mooie uitdaging dat ik de hof niet kon laten schieten. Het was natuurlijk allemaal even wennen en leren, maar intussen heeft zelfs om 7 uur ’s ochtends in de vrieskou boerenkool of veldsla oogsten voor mij z’n charmes gekregen.”
Het verhaal van Hof van Eef