Het verhaal van melkboerderij Sonnisheide in Helchteren
Verhaal

Al jarenlang runnen Johan en Carla melkboerderij Sonnisheide in Helchteren. Ze startten met koeien- en schapenmelk te leveren aan melkerijen. Maar toen er een fietsnetwerk voor hun deur werd uitgerold, ging de bal – of liever: de bol ijs – pas écht aan het rollen …

“Toen fietsers ons steeds vroegen om naar het toilet te mogen, kwamen we op het idee om hoeve-ijs te beginnen verkopen”

Hoe ben je in de sector terechtgekomen?

 

Johan: “De melkerij is van mijn vader op mij overgegaan. Ik heb van kleins af aan al in de sector willen werken en heb er geen seconde over getwijfeld om mee in te stappen. Maar het bleef niet bij melk alleen. In 2001 is voor onze deur een fietsroute opgestart, en fietsers kwamen vaak vragen om naar het toilet te mogen gaan. Toen kwamen mijn vrouw en ik op het idee om ook iets te verkopen, en dat werd zelfgemaakt hoeve-ijs van onze eigen melk.”

Wat is de grootste troef van Sonnisheide?

 

Carla: “We maken altijd vers ijs. Gedurende de jaren heb ik geleerd om goed in te schatten hoeveel ijs we moeten maken op basis van het weer, vakantieperiodes … En daarnaast besteden we ook heel veel aandacht aan de gezondheid van onze dieren. We laten ons begeleiden door een dierenarts en treffen veel preventieve maatregelen om ziektes en dergelijke te vermijden zodat de kwaliteit van de melk altijd top blijft.”

Het verhaal van melkboerderij Sonnisheide in Helchteren

Je eigen lievelingsproduct van eigen kweek?

 

Johan: “Vanille-ijs! Dan proef je pas écht hoe vers het ijs is, en de versheid wordt zo niet ‘verstopt’ door speciale smaken toe te voegen. Gelukkig is er altijd iemand nodig om voor te proeven!” (lacht)

Het verhaal van melkboerderij Sonnisheide in Helchteren

Wat is het belangrijkste dat je hebt geleerd van het runnen van een eigen zaak?

 

Carla: “Zorgen dat je er elke dag bent, ook al voel je je wat minder goed of is het slecht weer. Gewoon blijven doordoen én vriendelijk blijven, want een goed contact met de mensen is zó belangrijk.”

Als je één tip zou hebben voor je mede-Limburgers, welke zou dat dan zijn?

 

Johan: “Spring eens op je fiets en koop bij lokale handelaars. Dat is sowieso lekkerder, eerlijker én gezonder!”