Het verhaal van wijndomein Crutzberg in Sint-Martens-Voeren
Verhaal
Eugène startte na zijn carrière als apotheker het wijndomein Crutzberg. In 2010 plantte hij 7000 wijnstokken Chardonnay en 2000 wijnstokken Pinot Noir op een zuidhelling van Sint-Martens-Voeren. Ondertussen brengen zijn wijnen mensen in hogere sferen: ze worden zelfs gedronken op vluchten van Brussels Airlines.
"Dat er Crutzberg wijn gedronken zal worden zoveel kilometers in de lucht in een vliegtuig richting Zuid-Afrika, dat is toch onbeschrijfelijk?"

Hoe is het allemaal begonnen?

Eugène: “Ik ben een gepensioneerd apotheker, mijn dochter had de apotheek overgenomen en ik had veel te veel tijd. Ik kan immers niet stilzitten. Ik dronk zelf altijd al graag een glaasje wijn en verdiepte me erin. Die hobby werd een passie en ik besloot na overleg met Monique, mijn echtgenote, om zelf wijn te gaan maken. We hebben grondstalen van onze familiegrond naar Frankrijk opgestuurd om te checken of de grond hier geschikt was en er werd beslist om champagnedruiven te planten: Pinot Noir en Chardonnay. In 2010 zijn we eraan begonnen en ik heb het me nog geen moment beklaagd.”

 

Wat is je mooiste herinnering aan het wijndomein tot nu toe?

Eugène: “Onze gouden medaille voor onze Crutzberg Chardonnay Barrique. Dat gevoel is onbeschrijflijk. De bevestiging krijgen dat wat je maakt top is...”

Wat brengt de toekomst?

Eugène: “De mogelijkheid om uit te breiden bestaat, maar nu hebben we wel meer dan werk genoeg. We gaan er dus nog even mee wachten. Onze wijnen worden verkocht op het wijndomein zelf en bij verschillende drankenhandels en restaurants. Ik lever trouwens ook aan Brussels Airlines: dat er Crutzberg wijn gedronken zal worden zoveel kilometers in de lucht in een vliegtuig richting Zuid-Afrika, dat is toch onbeschrijfelijk? Een mens zou er van gaan zweven! (lacht)”

Heb je nog een advies voor beginnende wijnbouwers in Limburg?

Eugène: “Limburg heeft zo een rijke bodemsamenstelling en mooie hellingen. Alles is voorhanden om fantastische wijnen te maken.”

Het verhaal van wijndomein Crutzberg in Sint-Martens-Voeren