Het verhaal van Wijndomein Gellick
Verhaal
Het was Karolien Nijsthoven die de wijnbouwer-wijnmaker kriebel kreeg en deze kort daarna doorgaf aan het volledige gezin. Vandaag spelen zowel mama Mariet, papa Paul alsook broer Dieter met Karolien de hoofdrollen in het wijnverhaal van Wijndomein Gellick. Sinds 2015 kan je op dit domein terecht voor maar liefst drie Limburgse wijnen.
Het was Karolien Nijsthoven die de wijnbouwer-wijnmaker kriebel kreeg en deze kort daarna doorgaf aan het volledige gezin. Vandaag spelen zowel mama Mariet, papa Paul alsook broer Dieter met Karolien de hoofdrollen in het wijnverhaal van Wijndomein Gellick. Sinds 2015 kan je op dit domein terecht voor maar liefst drie Limburgse wijnen.
Papa, hoe chique zou het niet zijn om onze eigen wijn te maken?
Hoe zou je de activiteiten van familie Nijsthoven in Gellick omschrijven?
Mariet: “Wij zijn wijndomein én B&B Gellick, allebei terug te vinden op het zelfde adres. Onze woning ligt vlak naast het wijndomein en de B&B. In 2015 hebben we onze wijngaard aangeplant. Deze bestaat uit Franse wijnstokken waarvan er namelijk 4 soorten werden geplant. We hebben de Chardonnay, Pinot Noir, Pinot Blanc en Meunier.”


Was het een bewuste keuze om voor deze druivensoorten te gaan?
Mariet: “Het idee op zich is van onze dochter, Karolien, gekomen. Zij zei op een bepaald moment: “Papa, hoe chique zou het niet zijn om onze eigen wijn te maken?”. We hadden achter onze woning namelijk nog een stuk grond liggen dat nog niet benut werd. Daarna kwam ze zelf met het voorstel om een cursus wijnbouwer-wijnmaker te volgen op Syntra. Daar werd Karolien gedoceerd door de wijnmaker-wijnbouwer Geurt van Rennes. We hebben de druivensoorten gekozen op dat we een mousserende wijn “ooit” willen maken. Dit zijn ook de druiven die je het best kan telen in de regio waar we zitten.”
Het verhaal van Wijndomein Gellick
Wat is jullie absolute favoriet tussen het eigen aanbod aan wijnen?
Mariet: “De Chardonnay vinden wij, als witte wijn, bijzonder lekker. Maar eigenlijk zijn alle drie onze wijnen heel lekker. *lacht* Ik kan niet één bepaalde soort zeggen als ik echt moet kiezen tussen een witte of een rode. Ik kan ze alle drie adviseren."


De feestdagen staan weer voor de deur, welke wijn mag absoluut niet ontbreken aan de feesttafel?
Mariet: “Ik vind dat je dan zeker voor de Chardonnay moet gaan. De Chardonnay is een witte, frisse wijn. Die kan je zowel serveren aan de feesttafel alsook gewoon doorheen de rest van het jaar. We hebben ook een Pinot Noir, een rode wijn, uit 2019. Die is houtgelagerd en is ook heel lekker met stoofpotje, wild en/of vleesschotels. Zo serveren we deze wijn ook aan de gasten in onze B&B of wanneer mensen bij ons voor een wijnproeverij komen. Bij kaas- en vleesschotels gaan we deze iets zwaardere wijn serveren. Maar eigenlijk kan je daar ook perfect de Chardonnay bij voorzien.”

Stel, we bezoeken Wijndomein Gellick, wat mogen we allemaal verwachten?
Mariet: “In de zomer hebben mensen de mogelijkheid om een picknickmand te reserveren en te nuttigen in de wijngaard. Maar dan horen ze wel op voorhand te reserveren. Vanaf de maand mei tot en met eind september ben je bij ons dus welkom om te komen picknicken. Daarnaast kan je bij ons ook terecht voor wijnproeverijen/-degustaties. Die vinden plaats in de B&B of in onze buitenlounge waar de mensen ook gezellig buiten kunnen wijn proeven of er iets bij eten. Er wordt altijd iets lekkers of een menuutje erbij voorzien. Je bent bij ons dus ook aan het juiste adres voor een leuke teamactiviteit voor een maximum aan 20 personen.”

Wij zijn geen Kempen, wij zijn geen Maasland, wij zijn geen Haspengouw. We behoren niet tot die gebieden, waardoor wij uniek zijn hier in de buurt.

Wat maakt jullie wijnen Limburgs? Hoe smaakt Limburgs voor jullie?
Mariet: “Wij liggen hier in Gellick op het hoogste puntje van de regio, eigenlijk nog in de oerbedding van de Maas. Omdat wij niet gelinkt worden aan andere wijndomeinen van de verschillende streken, hebben wij toch iets uniek in handen. Wij zijn geen Kempen, wij zijn geen Maasland, wij zijn geen Haspengouw. We behoren niet tot die gebieden waardoor wij uniek zitten hier in de buurt. Als je dan verder door gaat richting Rekem, Maas, dan zit je echt al in de bedding van de Maas. Onze grond is toch nog iéts anders dan in die regio, dus dat maakt het toch nèt iets specialer voor in Limburg te zijn. Daarnaast zijn wij ook niet enorm groot, wij hebben geen hectaren aan wijnranken staan. Dat maakt dat ons wijnaanbod ook iets exclusief is.”

Waar zien jullie jezelf binnen 5 tot 10 jaar?
Mariet: “Ik vermoed dat de kinderen er verder aan willen werken om zo ons wijnverhaal verder te laten groeien.”
Het verhaal van Wijndomein Gellick
Wijnbouwer-wijnmaker Karolien Nijsthoven met broer Dieter en papa Paul