Het verhaal van wijndomein Kitsberg in Heers
Verhaal

In 2008 besloten Evi en Daniel een wijngaard aan te leggen op een prachtig stuk grond op de grens van Heers en Sint-Truiden, pal in het hart van het glooiende Haspengouw. Hun wijnen behoren nu tot de Belgische top.

"Wij doen alles zelf: van de druif tot in de fles"

Hoe is het wijndomein ontstaan?

Daniel: “Ik zit zelf in de wijnwereld en geef onder andere les als wijnkenner. In 1989 bezocht ik een wijnkelder in Duitsland en daar heb ik de wijnmicrobe te pakken gekregen. Ik ben dan via zelfstudie mijn kennis beginnen uitbreiden. Evi deelt gelukkig mijn passie voor wijn. De droom om zelf samen een wijn te produceren kreeg meer en meer vorm en in 2008 kochten we ons eerste perceel. Onze Chardonnay en Pinot zijn nu zeer gegeerd in toprestaurants, maar ook particulieren komen graag langs om te proeven en hun voorraad wijn in te slaan.”

Waar ben je fier op, wat maakt jouw wijndomein anders?

“Wij hebben één filosofie: wij doen alles zelf. Aanplanting, onderhoud, snoeien, persing ... Heel veel wijnbouwers schakelen externe oenologen en andere experts in. Wij gaan er prat op alles zelf te doen. Van de druif tot in de fles.”

Het verhaal van wijndomein Kitsberg in Heers

Wat is je mooiste herinnering?

“Mijn vader is vorig jaar plots overleden. Dat onze Pinot Blanc erna uitgeroepen werd tot de beste wijn van België, deed goed. Het perfecte eerbetoon aan mijn vader. Nog eentje: een man die deel uitmaakte van een bezoekende groep, stond zeer weigerachtig ten opzichte van Belgische wijnen. Dat diezelfde man nu elke keer terug langskomt om zijn auto te vullen met mijn wijnen, voelt als een ware overwinning!”

Het verhaal van wijndomein Kitsberg in Heers

Heb je nog toekomstplannen met het wijndomein?

“De vraag naar onze wijnen ligt momenteel hoger dan het aanbod. Wij kijken momenteel uit naar de aankoop van een tweede perceel. Als alles goed gaat, kunnen wij volgend jaar al starten met de aanplanting van onze wijnstokken.”

Als je je mede-Limburger één advies zou mogen geven, wat zou dit dan zijn?

“Ga uit van je eigen kracht, maar ook: laat de natuur spreken. Elke streek heeft zijn eigen bodem en mineralen. Onze regio heeft zoveel mogelijkheden, benut ze ten volle, met respect voor de natuur.”