Het verhaal van wijnkasteel Genoels-Elderen in Riemst
Verhaal

Toen Joyce van wijnkasteel Genoels-Elderen hoorde dat het domein waarop ze woonde eerst een wijndomein was, wist ze meteen dat ze zelf ook wijn wilde leren produceren. Een verhaal van druif tot glas.

“Het mooiste is om iets te creëren en dan iemand van je glas wijn te zien genieten”

Hoe heb je de wijnsmaak te pakken gekregen?

Joyce: “Mijn ouders kochten dit domein in 1990 en kwamen erna tot de ontdekking dat het vroeger een wijndomein was. Als 18-jarige vond ik het heel interessant en ben ik gaan studeren om wijn te leren maken en heb ik dus mee de zaak opgestart. Ze verklaarden ons voor gek toen we begonnen, want toen werd er nog maar weinig aan wijnbouw gedaan in België. Maar als je aan iets begint, moet je er sterk in geloven en dan lukt het wel.”

Wat zijn de grootste uitdagingen van het beroep?

“Elk jaar opnieuw kwaliteit leveren. Elk wijnjaar is heel anders: er is geen vast recept of werkwijze. Je moet heel nauw betrokken zijn bij het wijnproces en er is heel veel passie en oplettendheid voor nodig.”

Het verhaal van wijnkasteel Genoels-Elderen in Riemst

Welke wijn wordt het meest gesmaakt in Limburg?

“Onze meest gekende cuvée, de Chardonnay Blauw. Die maken we al van in het begin en staat ondertussen bij 400 restaurants op de kaart. Verder zijn we sinds 2016 bezig aan een wijn die nog een niveau hoger ligt, maar die komt pas over 3 jaar op de markt. Binnenkort beginnen we met het bottelen en dan moet hij nog lang op de fles gisten.”

Het verhaal van wijnkasteel Genoels-Elderen in Riemst

Wat maakt de wijn van Genoels-Elderen zo speciaal?

“Wijn is sowieso uniek, want je kan proeven vanwaar hij komt. Wij zitten in de mergelstreek waar de grond vooral bestaat uit kalksteen, en dat maakt ons product heel herkenbaar.”

Het leukste aan je job?

“Een product van nul creëren, en dan iemand van jouw glas wijn zien genieten. Een tijd geleden zaten mijn man en ik op restaurant in Parijs, en aan het tafeltje langs ons werd onze wijn geserveerd. Ons product in Frankrijk, dat vond ik heel speciaal.”